Ajankohtaista / Uutiset

Aloittavan Action Air -harrastajan hankintalista

Action Airia ammutaan 6mm muovikuulia (tai biokuulia) ampuvalla kaasutoimisella pistoolilla tai kiväärillä. Ase on itselataava, ja toimii ns blowback -periaatteella, eli aseen luisti käy jokaisen laukauksen jälkeen takana, ja ase lataa samalla piippuun uuden kuulan. Aseen lisäksi tarvitset harrastamiseen vähän muitakin varusteita. Tämän artikkelin tarkoitus on helpottaa aloittavan harrastajan ostoslistan tekoa esittelemällä lyhyesti muutama eri vaihtoehto, pyrkien huomioimaan sekä oikeakätiset että vasenkätiset urheilijat ja ihmisten erilaiset fyysiset ominaisuudet.

Harrastuksen aloittamiseen tarvitaan seuraavat välineet:

  • suojalasit
  • ase
  • lippaita
  • varustevyö eli rigi (vyö, asekotelo, lipastaskuja)
  • kuulia ja kaasua
  • silikoniöljy aseen huoltoon ja ylläpitoon

Kuvassa aloittavan harrastajan tarvitsemat varusteet: suojalasit, ase, kolme lipasta, varustevyö, kuulia, kaasua ja silikonispray.

Action Airissa silmälasit ajavat tarvittaessa myös suojalasien asian, ja suojalasien osalta hyvään alkuun pääsee myös ihan muutaman euron markettilaseilla tai rautakaupasta löytyvillä teollisuuteen tai rakennustyömaille tarkoitetuilla suojalaseilla. Salibandylasit ovat olleet myös pidettyjä. Lisäksi markkinoilta löytyy erilaisia ampujille suunniteltuja suojalaseja, mutta sellaisia ei ehkä ole mielekäs sijoittaa aloittavan harrastajan hankintalistalla aivan ensimmäiseksi. Alussa suojalasien osalta tärkeintä on tarkistaa ennen ostosta, että kyseinen suojalasimalli ei aiheuta merkittäviä vääristymiä omaan näkökenttääsi.

Kuten edellä todettiin, aseena toimii niin sanottu muovikuulapistooli. Aseen lisäksi tarvitaan siihen sopivia lippaita vähintään kolme kappaletta. Aseen mukana tulee yleensä yksi lipas, jolloin lisälippaita tarvitaan vähintään kaksi. Action Airissa on useita eri divisioonia eli kansankielellä aseluokkia, joissa kaikissa ammutaan vähän erilaisilla aseilla. Myöskään divisioonajakoon ei ole mielekästä jumittua ainakaan harrastuksen alkuvaiheessa, mutta sen toimiessa lajille ominaisena luokitteluperusteena, tässä artikkelissa on mainittu asemallien soveltuvuus eri divisiooniin. Asetta hankkiessa on tärkeää huomioida aseen valmistaja ja kuunnella harrastajien kokemuksia, koska samanlaisesta ruutiaseesta voi tehdä replikoita usea eri valmistaja, eikä kaikki niistä välttämättä sovellu Action Airin suuriin laukausmääriin kovin hyvin. Suosittelemme kaikille ampumaharrastuksen aloittamista perinteisillä rautatähtäimillä, jotka pistooliin on asennettu tehtaalla.

Eri merkkiset aseet

Tokyo Marui Hi-Capa 5.1 on varma valinta ja lajin harrastajien kestosuosikki, joka soveltuu sellaisenaan erittäin hyvin Standard -divisioonaan ja on erittäin monipuolinen alusta rakentaa Open -divisioonan aseeksi. Varaosien ja viritysosien saatavuus on hyvä sekä kotimaasta että maailmalta. Vakiona Hi-Capa toimitetaan muovisella luistilla, jonka moni harrastaja päivittää metalliseen jossain kohtaa harrastusta. Muoviluistisella vakio Hi-Capalla on kuitenkin voitettu Suomen mestaruuksia, joten kiire silläkään päivityksellä ei ole. Pienikätiselle Hi-Capa voi olla liian iso kunnollisen aseotteen saamiseksi. Varmistin on käytettävissä kahvan molemmilta puolilta, mutta lippaanvapauttimen kääntäminen vasenkätiselle on melko työlästä. Moni vasenkätinen Hi-Capalla ampuva onkin opetellut tekniikan lippaanvapauttimen käyttöön kahvan vasemmalta puolelta, eli tavallaan oikeakätisesti, vaikka pitää asetta vasemmassa kädessä ja syöttää lippaan oikealla kädellä.

ASG Shadow 2 on kasvattanut suosiotaan viime vuosina, ja on osoittautunut erittäin varmatoimiseksi aseeksi. Soveltuu sellaisenaan erittäin hyvin sekä Production (oikeakätisenä) että Standard -divisioonaan. Ja jos mielii Production Optics -divisioonaan, Shadow 2 saa kohtalaisen pienillä muokkauksilla asennettua myös punapistetähtäimen. Varaosia ja viritysosia ei ole juuri tarvinnut. Täysin metallirunkoisena Shadow 2 on suhteellisen painava verrokkeihinsa nähden, joka saattaa rajoittaa nuoren harrastajan mahdollisuuksia käyttää asetta. Kahva on aika lailla saman kokoinen kuin Hi-Capassa. Lippaanvapauttimen muokkaaminen vasenkätiseksi on mahdollista, mutta vaatii sekä lippaanvapauttimen että lippaiden muokkaamista koneellisesti (Production -divisioonassa ei voi ampua muokatulla aseella).

Umarex Glock G17 on osoittautunut luotettavaksi ja Shadow 2 ohella parhaiten Production -divisioonaan toimivaksi aseeksi ja ajaa asiansa myös Standard -divisioonassa. Myös Production Optics -divisioonaan tarvittavan punapistetähtäimen kiinnitys onnistuu suhteellisen pienellä muokkauksella. Varaosia ja viritysosia on saatavilla kohtalaisesti. Kahva on vähän sirompi kuin Hi-Capan, joten jos Hi-Capasta ei tunnu saavan kunnon otetta, kannattaa kokeilla Glockia. Soveltuu vasenkätiselle, kun kääntää lippaanvapauttimen toisin päin.

Marui XDM on varmatoiminen ja helposti vasenkätiselle soveltuva.

Tokyo Marui 1911 variaatiot soveltuvat erityisen hyvin Classic -divisioonaan. Myös Standard -divisioonan ampuminen on mahdollista, mutta siinä tapauksessa lippaanvaihdot pitää ajoittaa pienen kaasusäiliön takia tarkasti. 1911 kahva on tässä läpi käydyistä aseista pienin ja ase on vakiona melko kevyt, jonka vuoksi kaikista nuorimmat harrastajat (alle 10v) aloittavat usein 1911 -sarjalaisella. Aikuisia harrastajia puolestaan 1911 houkuttelee yli satavuotiaan esikuvansa klassisuudella, sekä Classic-divisioonan teknisyydellä. Vasenkätiselle 1911 on pitkälti kuten Hi-Capa.

Kivääreistä ehdottomasti suosituin on AR-15 sarjaa replikoiva Tokyo Maruin MTR-16, jonka tarkkuus ja luotettavuus lähentelee jo käsitettä. Hankinnassa kannattaa huomioida, että aseen mukana ei toimiteta tähtäintä, joten aseen lisäksi tarvitset joko rautatähtäimet tai optiikan. MTR soveltuu ilman muokkauksia sekä oikeakätiselle että vasenkätiselle.

Lippaat

Action Airiin soveltuvia lippaita on saatavilla kahdenlaisia. Ns kaasulipas on harrastajien keskuudessa ehdottomasti suosituin helppoutensa takia: samalla kun lisäät lippaaseen kuulia, lisäät pullosta kaasua. Harrastaminen on mahdollista myös CO2-kapseleilla toimivilla lippailla, mutta kapselin tyhjeneminen on vähän haasteellisesti ennakoitavissa. Yhdellä kapselilla pystyy ampumaan tyypillisesti noin kaksi ja puoli lippaallista, josta seuraa ainakin ylimääräisiä lippaanvaihtoja kaasun loppuessa. Esimerkiksi kilpailussa CO2-kapseleita joutuu vaihtamaan varmuuden vuoksi, jolloin kaasua menee vähän hukkaan. Kuitenkin pääasia on, että valitsemasi lippaat sopivat valitsemaasi aseeseen.

Valitusta asemallista riippuen, aseen vasenkätiseksi muokkaaminen voi vaatia lippaan muokkaamista koneellisesti. Tässä artikkelissa mainittujen aseiden kohdalla tämä on huomioitu aseen esittelytekstissä.

Muut varusteet

Varustevyö koostuu itse vyöstä, asekotelosta (tai asetelineestä) sekä lipastaskuista. Kiväärivyöhön tarvitaan vain lipastaskut, kun ase kannetaan kädessä. Itse vyö on yleensä kaksiosainen: alusvyö pujotetaan housun vyölenkkeihin ja varustevyö kiinnittyy tarralla alusvyön päälle. Näin voit helposti riisua varustevyön vaikkapa lounastaukoa tai vessakäyntiä varten ja laittaa sen takaisin paikalleen käden käänteessä.

Suosituimpia vöitä ovat Ghost Carbon sekä DAA Premium Belt. Näiden suurin käytössä huomattava ero on DAA vyön erityinen jämäkkyys. Ghost on vähän taipuisampi. Markkinoilta löytyy myös edullisempia vaihtoehtoja, jotka luultavasti kaikki ajavat asianasa ainakin jollakin tapaa. Vyötä hankkiessa on hyvä perehtyä kokotaulukkoon, jollaisia on nähtävillä IPSC-vöitä myyvien kauppojen verkkosivuilla (yleensä tuotesivulla).

Asekoteloksi suositeltavin lienee Ghost Hybrid. Hinta-laatusuhde on erinomainen ja kitkalukon tiukkuuden saa säädettyä sormiruuveilla. Saatavilla sekä vasen- että oikeakätisenä ja eri asemalleille. Soveltuu kaikkiin rautatähtäimillä ammuttaviin luokkiin, punapistetähtäimiä siihen ei saa mahtumaan. Mikäli haluat ampua openia tai muutoin vain haluat liipaisinkaareen lukittuvan asetelineen, niihin löytyy useita vaihtoehtoja, mutta hintaluokka on merkittävästi arvokkaampi. Liipaisinkaareen lukittuva aseteline on myös teknisempi käytettävä; sillä voi osaava kilpailija voittaa sekunnin murto-osan vedon nopeudessa, mutta aloittavalle harrastajalle kotelo on varmuudella nopeampi ja helpompi.

Kuvassa ylhäällä Ghost Carbon -vyö Ghostin asetelineellä ja alhaalla DAA Premium Belt -vyö Ghost Hybrid asekotelolla.

Lipastaskuista Ghost Hybrid ajaa asiansa melko pitkälle ja soveltuu yleisimmille lippaille. Vähän arvokkaampi DAA Racer on myös erittäin hyvä valinta ja palvelee jopa huipputasolla. Edullisimmasta päästä esimerkiksi Diablo 360 on aivan toimiva lipastasku myös, ja poikkeuksena muihin tämän tyypin lipastaskun saa muokattua toimivaksi sekä ns 1-rivisillä (Classic) että 2-rivisillä lippailla (muut divisioonat). Lipastaskuja tarvitaan vähintään kaksi, SM-tasolla useimmilla kilpailijoilla on vyössään kolme tai neljä lipastaskua.

Kuulat ja kaasut

Kuulien osalta suosituimpia ovat G&G ja ASG. Kuulan painoksi suositellaan 0,25g tai 0,28g. Kevyempää kuulaa voi tapauskohtaisesti harkita johonkin aseeseen, mutta erityisesti metalliluistisella pistoolilla kuulan on syytä painaa vähintään 0,25g, kiväärillä enemmän.

Kaasuksi varma valinta on niin sanottu green gas, esimerkiksi Nimrod tai SmartGas. Muoviluistisen pistoolin luistin elinikää voi pidentää käyttämällä ns sinistä kaasua, jonka paine on vähän matalampi kuin vihreällä. Metalliluistiseen pistooliin vihreä kaasu toimii yleensä parhaiten. Kiväärit useimmiten toimii myös vihreällä kaasulla, mutta pitemmille ampumamatkoille punaisesta kaasusta voi olla etua. Yhdellä kaasupullolla ampuu aseesta ja pullon koosta riippuen noin 900-1500 laukausta.

Huolto

Silikoniöljyllä voidellaan tiettyjä aseen (ja lippaan) kumi- ja muoviosia. Periaatteessa mikä tahansa silikoniöljyn nimellä myytävä ajanee asiansa, harrastajien keskuudessa useimmin nähtyjä merkkejä ovat Swiss, CRC sekä Lidlin hyllystä löytyvä W5. Huom! Aseöljyä ei airsoft-aseen huollossa saa käyttää missään tapauksessa!

Näillä varusteilla pääsetkin harrastuksessa jo melko pitkälle. Riemukkaita harrastushetkiä ja hyviä osumia!

PS. Edellä mainitut aseet riittävät tehokkaaseen harjoitteluun ja jopa kilpailemiseen ilman muutoksia oikein mainiosti. Mikäli kuitenkin haluat virittää asettasi heti alkuunsa, ehkä oleellisin päivitys on niin sanottu kuitutähtäin, joka nopeuttaa tähtäinkuvan ottamista. Kuituja on saatavilla vihreänä ja punaisena. Kuitutähtäin suuntaa ympäröivää valoa niin, että etutähtäin erottuu selvemmin kuin musta tähtäin. Värivalinta on makuasia, ja saattaa vaihtua harrastuksen edetessä. Myös takatähtäimeen on mahdollista asentaa kuidut, mutta selkeyden takia on suositeltavaa välttää takatähtäimen kuituja ainakin alkuvaiheessa.

Kuvassa 1911 pistooli vihreällä kuitujyvällä sekä Glock vakiotähtäimellä.

Toinen Standard, Classic ja Open -divisioonissa hyvinkin mielekäs päivitys on asentaa kahvan päähän niin sanottu magwell, joka helpottaa ja nopeuttaa lippaanvaihtoa. Magwell muodostaa lipaskuilun päähän tavallaan suppilon, johon lipas sujahtaa helpommin kuin lippaan kokoiseen aukkoon. Magwelleja on saatavilla alan kaupoista ja niitä saa myös 3D-tulostettuna (kysy seuran jäseniltä lisää). Classic ja Standard -divisioonissa magwellin maksimimitat on määritelty säännöissä. Production ja Production Optics -luokissa magwellin käyttö ei ole lainkaan sallittua.

Kuvassa lipas menossa Glockin lipaskuiluun, jossa ei ole magwellia.

Kuvassa lipas menossa Open -divisioonan Hi-Capan lipaskuiluun, jossa on suurehko magwell.