Usein kysytyt kysymykset

Miten pääsen aloittamaan ampumaharrastuksen?

Ensimmäinen askel on ottaa yhteyttä lajivastaaviin ja tulla tutustumaan toimintaan ja lajeihin.

Toiminnallisen ammunnan polku alkaa Action Airista.

Katso yhteyshenkilöt

Tarvitsenko oman aseen, jotta voin harrastaa ampumista?

Seuralla on vuokrakalustoa sekä IPSC- että ISSF-lajeihin. Pääset halutessasi hyvään alkuun vuokrakalustolla, ja jonkin aikaa harrastettuasi tiedät paremmin, minkälainen kalusto tuntuu sopivalta omiin tarpeisiin.

Luvanvaraisen aseen hankintaan tarvitaan aselajista riippuen määräaika harrastuneisuutta ennen hankintaluvan hakemista Poliisilta.

Mitä Action Airin aloittamiseen tarvitaan?

Innostusta ja hyvää mieltä. Lisäksi turvallisen ampujan kurssi tai Action Airin peruskurssi.

Perustyökalut Action Airin harrastamiseen ovat: kaasutoiminen 6mm muovikuulapistooli (GBB), kolme lipasta, IPSC-vyö, asekotelo/-teline, 2-3 lipastaskua, kaasua, kuulia sekä suojalasit.

Mitä ampumaharrastus maksaa?

Action Air on hyvin edullinen tapa aloittaa ampumaurheilu. Kohtalaisen hyvän varustepaketin saa muutamalla satasella ja laukauksen hinta aseen kuluminen huomioiden on useimmiten alle 2 senttiä, jopa alle yhden.

Ilmakivääri ja ilmapistooli ovat myös varsin edullisia harrastusmuotoja. Käytettyjä ilma-aseita saa usein muutamalla satasella kilpatason aseiden maksaessa joitakin tuhansia euroja.

Ruutiaseiden hinnat alkavat myös muutamista satasista, mutta niiden patruunat ovat eri hintaluokassa kuin ilma-aseiden. Esimerkiksi 2022 alkuvuoden hinnoilla 9x19mm patruunan hinnat lähti muutamasta kymmenestä sentistä ja kilpatason 223 REM patruuna maksoi muutaman euron.

Kilpailulisenssin hinta vakuutuksineen on muutaman kympin vuodessa. Seuran voimassaolevat jäsen- ja ratamaksut löytyvät jäsenosiosta.

Voinko maksaa liikuntaeduilla?

Voit maksaa ePassilla tai Smartumilla jäsen- ja ratamaksut. Molemmista palveluista löytyy nimellä Tampereen Urheiluampujat

Minkä ikäisenä voi aloittaa ampumaharrastuksen?

Varsinaista ikärajaa ei ole, ampumaharrastuksen voi aloittaa, kun voimat riittävät kannattelemaan asetta.

Usein 8-vuotiaan fysiikka on jo riittävällä tasolla sekä IPSC- että ISSF-lajien harrastamiseen ilma-aseilla.

Voiko ampumista harrastaa osallistumatta kilpailuihin?

Kyllä. TaU mahdollistaa kaiken tasoisen harrastamisen, aina satunnaisharrastajasta huippu-urheilijaan.

Pitääkö turvallisen ampujan kurssi olla läpäisty ennen harrastuksen aloittamista?

Kyllä ja ei. Turvallisen ampujan status on edellytyksenä harjoitus- ja kilpailutoimintaan osallistumiselle.

Action Airia pääset kokeilemaan ilman turvallisen ampujan kurssia. Järjestämme tarpeen mukaan kurssia odottavien ryhmille erillisiä harjoituksia.

Mikä on ampumapäiväkirja?

Ampumapäiväkirja on dokumentti, jonka avulla ampumaurheilun harrastaja pystyy osoittamaan harrastuneisuutensa esimerkiksi ruutiaseen hankintalupaa hakiessa.

Yksinkertaisimmillaan päiväkirja voi olla ruutuvihko tai internetistä tulostettu valmis pohja, johon ampuja kirjaa ampumakerran päätteeksi millä kalustolla on sillä kertaa ampunut, paljonko laukauksia ja minkä lajin harjoitteluun tai kilpailuun ampumakerta on liittynyt, ja ottaa kuittauksen esimerkiksi ammunnanjohtajalta, tuomarilta, kouluttajalta tai harjoituksen vetäjältä.

Useista alan kaupoista myös saa ostettua erilaisia ampumapäiväkirjoja, joissa on valmiiksi sarakkeet tarvittaville tiedoille. Mitä aikaisemmassa vaiheessa alat ampumapäiväkirjaa täyttämään ja mitä säntillisemmin jaksat sitä täyttää, sitä helpompi sinun on osoittaa harrastuneisuutesi ja sitä kautta myös keskustelu poliisin kanssa mahdollista aselupaa hakiessa käy helpommin.

Riittääkö ampumapäiväkirja harrastuneisuuden osoittamiseen?

Mikäli olet hakemassa aseen hankintalupaa, ole yhteydessä seuran ampuma-asekouluttajaan ja/tai kysy pitempään harrastaneilta neuvoa.

Ampumapäiväkirjaa ei (yleensä) liitetä hakemuksen mukaan vaan ampumapäiväkirja esitetään seuran ampuma-asekouluttajalle, joka kirjoittaa harrastuneisuudesta lausunnon hankintalupahakemuksen liitteeksi. Poliisi voi kuitenkin pyytää esittämään myös ampumapäiväkirjan.

Löysitkö etsimäsi?

Mikäli et, ota rohkeasti yhteyttä niin vastaamme mielellämme kysymyksiin! Yhteystiedot