Ajankohtaista / Tiedotteet

Action Airissa korostuu turvallisuus

Yle uutisoi hiljattain, kuinka nuorten puhelimista löytyy selfieitä aseen kanssa ja nosti esille, että jopa poliisilla on vaikeuksia tunnistaa, onko kyseessä oikea ase vai ns replika eli kopio. Monet Action Airissakin käytettävistä muovikuula-aseista ovat niin täydellisiä replikoita ruutikäyttöisestä esikuvastaan, että asiaan perehtynytkin joutuu tutkimaan asetta hetken ennen kuin voi olla varma, onko kyseessä ruutiase vai muovikuula-ase. Miten sitten vaikkapa Instagramia selaava somen käyttäjä näkee kuvassa esiintyvästä aseesta, onko kyseessä ns. ”oikea ase”? Niinpä, ei mitenkään. Siksi kannustamme miettimään, mitä kuvia aseista on mielekästä julkaista ja miten.

Tampereen Urheiluampujat on perustamisestaan asti menestynyt kansallisen tason Action Air -kilpailuissa erinomaisesti, ja seurasta löytyy myös lajin maajoukkueampujia. Kuten edellisessä kappaleessa mainittiin, Action Airia ammutaan näillä kansankielessä usein “airsoft-aseiksi” kutsutuilla muovikuula-aseilla. Eräs tämän vauhdikkaan lajin ominaispiirre on korostunut turvallisuus. “Toiminnallisessa ammunnassa urheilija liikkuu monimuotoisilla radoilla ampuen eri suuntiin sijoitettuja maaleja. Liikkeestä ampuminen on lajille tyypillistä, joskus ammutaan jopa juostessa. Turvallisuus on tällöin erityisessä roolissa; aseen piippu osoittaa aina kohti maalialuetta ja sormi käy liipaisinkaaren sisällä vain silloin, kun ampuja on parhaillaan ampumassa kohti maalia. Näin säästytään ikäviltä vahingoilta, ja kaikki pääsevät harrastuksesta ehjänä kotiin”, kertoo TaUn practical-vastaava Oskari Sivula.

Action Airin harrastaminen vaatii Turvallinen ampuja -kurssin suorittamisen

TaUn järjestämät Action Air -peruskurssit rakentuvat pitkälti kansallisen lajiliiton määrittelemän turvallisen ampujan kurssin ympärille. Kurssin teoriaosuudessa, joka kestää joko yhden päivän tai kaksi arki-iltaa, käydään läpi lajin säännöt ja painotetaan turvallisuutta. Teoriakokeen jälkeen seuraa käytännön harjoitukset, jotka sisältävät aseenkäsittelyä, ampumista erilaisista asennoista sekä turvallista liikkumista ladatun aseen kanssa. Harjoitusjakson jälkeen suoritetaan ampumakoe, jonka läpäiseminen on edellytys harrastamiselle ja kilpailemiselle. Tämän jälkeen harrastaja voi halutessaan siirtyä täysin omatoimiseen harjoitteluun. ”Moni käy silti viikottaisissa ohjatuissa harjoituksissa säännöllisesti vielä vuosia turvallisen ampuja kurssin jälkeenkin. Erityisesti tekniikkatreenit ovat suosittuja.”, Sivula jatkaa.

TA-kurssiin sisältyy lisäksi osuus, jossa käydään lakiasioita läpi ja kerrotaan kuinka ammattilaisenkin on hankala erottaa, onko kyseessä oikea ase vaiko muovikuula-ase. Myös muovikuula-ase tulee julkisella paikalla kuljettaa aselaukussa, suojassa ulkopuolisten katseilta. Nuorten harrastajien kohdalla tämä käydään myös huoltajien kanssa läpi, jotta hekin ovat tietoisia aseen kuljettamisesta turvallisesti sekä käsittelystä kotona.

SAL alaisessa lajissa muovikuula-asetta käsitellään täysin samoin kuin aitoa ruutiasetta. Näin opitaan jo alusta alkaen kiinnittämään huomio turvallisuuteen, ja aseenkäsittelyn neljä kultaista sääntöä jäsentyvät luontaisiksi rutiineiksi:

  1. Oleta aseen olevan aina ladattu ja käsittele sitä sen mukaisesti.
  2. Älä osoita aseella mitään, mitä et olisi valmis ampumaan.
  3. Pidä sormi liipaisinkaaren ulkopuolella, kunnes olet valmis ampumaan.
  4. Varmistu ammuttavasta maalista sekä siitä mitä sen takana on.

“Action Airin säännöt ovat muutamia aseen tekniikasta johtuvia poikkeuksia lukuunottamatta samat kuin ruutiaseilla ammuttavissa practical-lajeissa. Mutta turvallisuus on aina tärkein asia ja siihen liittyvät säännöt ovat molemmissa täysin samat.”, Sivula lisää.

Katso Instagram-julkaisustamme tunnistaisitko eron