Lajit

Seurassamme voit harrastaa useita Suomen ampumaurheiluliiton mukaisia lajeja. Alla esittelyitä. Voit tutusta lajeihin myös Suomen ampumaurheiluliiton sivuilla osoitteessa https://www.ampumaurheiluliitto.fi/

10m ilmakivääri

Ampumamatka: 10 metriä.

Ase: puristetulla ilmalla tai kaasulla toimivat kiväärit. Kaliiperi enintään 4,5 mm ja aseen paino enintään 5,5 kg. Naiset ja miehet, sekä tytöt ja pojat ampuvat samanlaisella aseella.

Luodit: Vapaasti kaupan olevat lyijyluodit tai muusta pehmeästä materiaalista tehdyt luodit, maksimi kaliiperi 4,5 mm.

Taulut: Kympin halkaisija 0,5 mm.

Ampuma-asento: Ammunta tapahtuu ”vapaalta kädeltä” ja seisten ilman tukea.

50m kivääri

50m kiväärissä on kaksi kilpailulajia: makuukilpailu ja kolmiasentoinen kilpailu. Miehet, naiset, pojat ja tytöt ampuvat kolmiasentoisen kilpailussa 3×40 laukausta. Makuukilpailun laukausmäärä on 60, joka on sama kaikille.

Kolmiasentoinen kilpailu on miehillä ja naisilla olympia-, MM- ja EM-laji. Makuuasentokilpailu on EM- ja MM-laji.

Ampumamatka: 50 metriä.

Ase: Pienoiskivääri, jonka paino ei saa ylittää 8 kg.

Patruunat: Reunasytytteinen Long Rifle -patruuna, joka on tehty lyijystä tai samanlaisesta muusta pehmeästä materiaalista. Kaliiperi on .22 LR. eli 5,6 millimetriä.

Taulut: Pienoiskivääritaulussa kympin halkaisija on 10,4 mm.

Ampuma-asento:
– Kolmiasentoisessa kilpailussa ampuma-asentoja on kolme: polvi, makuu ja pysty. Polvi- ja makuuasento ammutaan hihnatuelta. Pystyasento ammutaan ”vapaalta kädeltä” ja seisten ilman tukea.
– 60 laukauksen kilpailussa ampuma-asento on makuulta, joka ammutaan hihnatuelta.

300m kivääri

300 metrin kiväärilajit:
– 300m kivääri 3×40 laukausta: miehet
– 300m kivääri 60 laukausta makuu: miehet  ja naiset
– 300m kivääri 3×20 laukausta: naiset
– 300m vakiokivääri 3×20 laukausta: miehet katso sivu 300m vakiokivääri

300 metrin kiväärilajit ovat MM- ja EM- ja EC-kilpailujen kilpailuohjelmassa. 300m kivääriä on perinteisesti pidetty kivääriammunnan ”kuninkuuslajina”, vaikka laji ei enää kuulukaan olympiaohjelmaan.

Ampumamatka: 300 metriä.

Kansallinen 10m ilmaolympiapistooli

(SM-tason kilpailu kaikille ikäsarjoille)

Ammutaan 10 m matkalta viidestilaukeavalla ilmapistoolilla. Ammunta jäljittelee 25 m olympiapistoolia, mutta hitaammista ilma-aseista johtuen ampuma-ajat ovat 10, 8 ja 6 sek. ja taulu on vastaavasti pienempi. Ammutaan viiteen eri tauluun (yksi laukaus joka tauluun) viiden laukauksen sarjoittain kahdessa 30 ls:n osassa: 2 x 10, 2 x 8 ja 2 x 6 sekunnin sarjoja. Miehet ja M20-sarja ampuvat myös finaalin, joka ammutaan 25 m olympiapistoolin tyylisesti ampuma-ajan ollessa 6 sek. Osumaan vaaditaan vähintään 9,74 sadasosapistein mitattuna, muut pistearvot antavat ohi- eli nolla-arvon. Lajin ensimmäiset SM-kilpailut järjestettiin Kotkassa 1990-luvun lopulla.

Practical-ammunta

Action air

Action air on practicalin vauhdikkain ja helpoimmin aloitettavissa oleva muoto. Action airia ammutaan 6 mm itselataavilla kaasutoimisilla airsoft-pistooleilla – pääasiassa sisätiloihin rakennetuilla radoilla. Laji on osa IPSC:n lajiperhettä ja siinä noudatetaan samoja sääntöjä kuin ruutiaseilla ammuttavissa lajeissa, mutta airsoft-pistoolit ovat lupavapaita ja soveltuvat siksi erinomaisesti lajia aloittaville.

Kattavan varustepaketin action airiin saa hankittua muutaman sadan euron investoinnilla, joten laji on myös halvin tapa aloittaa ampumaurheilu. Nuorille se tarjoaa vauhdikkaita elämyksiä ja kokeneemmillekin practical-harrastajille se toimii edullisena ja tehokkaana talviharjoittelumuotona.

Vauhdikas ja monipuolinen ampumaurheilulaji

Practical-ammunta on tällä hetkellä nopeimmin kasvava ampumaurheilulaji maassamme. Laji eroaa useissa kohdin perinteisistä ampumaurheilulajeista. Tämän artikkelin tarkoituksena on antaa yleiskuva siitä, mitä practical-ammunta on.

Practical-kilpailu

Practical-kilpailu koostuu osuuksista, jotka testaavat ampujan ampuma- ja aseenkäsittelytaitoa. Kilpailun järjestäjällä on vapaus suunnitella osuudet lajin sääntöjen ja turvallisuusmääräysten asettamissa puitteissa suunnitella. Ampumaosuuden sisältämän ampumatehtävän tulee kuitenkin aina olla sellainen, että ne testaavat kilpailijan ampuma- ja aseenkäsittelytaitoa. Jokainen kilpailija suorittaa osuuden omalla vuorollaan.
Practical-ammunnan periaatteisiin kuuluu suorituksen vapaamuotoisuus: kilpailijalla on osuuden ampumatehtävän ja turvallisuusmääräysten asettamissa rajoissa vapaus suorittaa osuus haluamallaan tavalla. Ampumatehtävät ovat käytännössä aina uusia: mitään vakioituja osuuksia ei practical-ammunnassa käytetä. Tämä onkin keskeinen osa lajin monipuolisuutta: samanlaisia osuuksia ei tarvitse toistaa ja harjoitella kyllästymiseen saakka.

Kilpailijat liikkuvat rata-alueella ryhmissä, joihin yleensä kuuluu 5-10 ampujaa. Ennen osuuden suorittamista ratatuomari kuvaa kilpailijoille osuuden sisältämän ampumatehtävän sekä osuuteen liittyvät turvamääräykset. Tämän ns. briefingin jälkeen kilpailijoilla on mahdollisuus tutustua ampumaosuuteen ennen omaa suoritustaan.