Lajit

Seurassamme voit harrastaa useita Suomen ampumaurheiluliiton mukaisia lajeja. Alla esittelyitä. Voit tutusta lajeihin myös Suomen ampumaurheiluliiton sivuilla osoitteessa https://www.ampumaurheiluliitto.fi/

10m ilmakivääri

Ampumamatka: 10 metriä.

Ase: puristetulla ilmalla tai kaasulla toimivat kiväärit. Kaliiperi enintään 4,5 mm ja aseen paino enintään 5,5 kg. Naiset ja miehet, sekä tytöt ja pojat ampuvat samanlaisella aseella.

Luodit: Vapaasti kaupan olevat lyijyluodit tai muusta pehmeästä materiaalista tehdyt luodit, maksimi kaliiperi 4,5 mm.

Taulut: Kympin halkaisija 0,5 mm.

Ampuma-asento: Ammunta tapahtuu ”vapaalta kädeltä” ja seisten ilman tukea.

50m kivääri

50m kiväärissä on kaksi kilpailulajia: makuukilpailu ja kolmiasentoinen kilpailu. Miehet, naiset, pojat ja tytöt ampuvat kolmiasentoisen kilpailussa 3×40 laukausta. Makuukilpailun laukausmäärä on 60, joka on sama kaikille.

Kolmiasentoinen kilpailu on miehillä ja naisilla olympia-, MM- ja EM-laji. Makuuasentokilpailu on EM- ja MM-laji.

Ampumamatka: 50 metriä.

Ase: Pienoiskivääri, jonka paino ei saa ylittää 8 kg.

Patruunat: Reunasytytteinen Long Rifle -patruuna, joka on tehty lyijystä tai samanlaisesta muusta pehmeästä materiaalista. Kaliiperi on .22 LR. eli 5,6 millimetriä.

Taulut: Pienoiskivääritaulussa kympin halkaisija on 10,4 mm.

Ampuma-asento:
– Kolmiasentoisessa kilpailussa ampuma-asentoja on kolme: polvi, makuu ja pysty. Polvi- ja makuuasento ammutaan hihnatuelta. Pystyasento ammutaan ”vapaalta kädeltä” ja seisten ilman tukea.
– 60 laukauksen kilpailussa ampuma-asento on makuulta, joka ammutaan hihnatuelta.

300m kivääri

300 metrin kiväärilajit:
– 300m kivääri 3×40 laukausta: miehet
– 300m kivääri 60 laukausta makuu: miehet  ja naiset
– 300m kivääri 3×20 laukausta: naiset
– 300m vakiokivääri 3×20 laukausta: miehet katso sivu 300m vakiokivääri

300 metrin kiväärilajit ovat MM- ja EM- ja EC-kilpailujen kilpailuohjelmassa. 300m kivääriä on perinteisesti pidetty kivääriammunnan ”kuninkuuslajina”, vaikka laji ei enää kuulukaan olympiaohjelmaan.

Ampumamatka: 300 metriä.

Kansallinen 10m ilmaolympiapistooli

(SM-tason kilpailu kaikille ikäsarjoille)

Ammutaan 10 m matkalta viidestilaukeavalla ilmapistoolilla. Ammunta jäljittelee 25 m olympiapistoolia, mutta hitaammista ilma-aseista johtuen ampuma-ajat ovat 10, 8 ja 6 sek. ja taulu on vastaavasti pienempi. Ammutaan viiteen eri tauluun (yksi laukaus joka tauluun) viiden laukauksen sarjoittain kahdessa 30 ls:n osassa: 2 x 10, 2 x 8 ja 2 x 6 sekunnin sarjoja. Miehet ja M20-sarja ampuvat myös finaalin, joka ammutaan 25 m olympiapistoolin tyylisesti ampuma-ajan ollessa 6 sek. Osumaan vaaditaan vähintään 9,74 sadasosapistein mitattuna, muut pistearvot antavat ohi- eli nolla-arvon. Lajin ensimmäiset SM-kilpailut järjestettiin Kotkassa 1990-luvun lopulla.

Practical-ammunta

Vauhdikas ja monipuolinen ampumaurheilulaji

Practical-ammunta on tällä hetkellä nopeimmin kasvava ampumaurheilulaji maassamme. Laji eroaa useissa kohdin perinteisistä ampumaurheilulajeista. Tämän artikkelin tarkoituksena on antaa yleiskuva siitä, mitä practical-ammunta on.

Practical-kilpailu

Practical-kilpailu koostuu osuuksista, jotka testaavat ampujan ampuma- ja aseenkäsittelytaitoa. Kilpailun järjestäjällä on vapaus suunnitella osuudet lajin sääntöjen ja turvallisuusmääräysten asettamissa puitteissa suunnitella. Ampumaosuuden sisältämän ampumatehtävän tulee kuitenkin aina olla sellainen, että ne testaavat kilpailijan ampuma- ja aseenkäsittelytaitoa. Jokainen kilpailija suorittaa osuuden omalla vuorollaan.
Practical-ammunnan periaatteisiin kuuluu suorituksen vapaamuotoisuus: kilpailijalla on osuuden ampumatehtävän ja turvallisuusmääräysten asettamissa rajoissa vapaus suorittaa osuus haluamallaan tavalla. Ampumatehtävät ovat käytännössä aina uusia: mitään vakioituja osuuksia ei practical-ammunnassa käytetä. Tämä onkin keskeinen osa lajin monipuolisuutta: samanlaisia osuuksia ei tarvitse toistaa ja harjoitella kyllästymiseen saakka.

Kilpailijat liikkuvat rata-alueella ryhmissä, joihin yleensä kuuluu 5-10 ampujaa. Ennen osuuden suorittamista ratatuomari kuvaa kilpailijoille osuuden sisältämän ampumatehtävän sekä osuuteen liittyvät turvamääräykset. Tämän ns. briefingin jälkeen kilpailijoilla on mahdollisuus tutustua ampumaosuuteen ennen omaa suoritustaan.